balansoefening met gekleurde hoedjes tijdens een Oncologie Fitnessles.

Wanneer je de diagnose kanker krijgt, verandert je leven. Er komen direct veel vragen en onzekerheden. Vaak volgt er een intensief behandeltraject. Één feit staat vast: op een verantwoorde manier bewegen, draagt bij aan een spoedig herstel. Een operatie, chemotherapie of bestraling vergt veel van het lichaam. Met een gespecialiseerde ‘Fitnesstrainer Oncologie’, is ondersteuning op vele vlakken gewaarborgd.

Voor de behandelingen

Voorafgaand aan een behandeling, kun je jouw kracht en uithoudingsvermogen verbeteren. Zodat je zo fit mogelijk het behandeltraject in gaat. Beweging kan onder meer resulteren in een sneller herstel, minder klachten vanuit de bijwerkingen en verminderde vermoeidheid. Tijdens deze fase kan een Fitnesstrainer Oncologie de Oncologie Fysiotherapeut met een gericht beweegprogramma ondersteuning geven.

Tijdens de behandelingen

Tijdens de behandelingen geeft beweging op jouw niveau energie. De nadruk ligt daarbij op het behouden van je uithoudingsvermogen en spierkracht. In deze fase word je begeleid door een Oncologie Fysiotherapeut. Samen met de therapeut, kan de Fitnesstrainer Oncologie je helpen om zo fit mogelijk de behandelingen in te gaan.

Na de behandelingen

Na afloop van het traject kun je gaan trainen om je herstel te bespoedigen en zowel je spierkracht als uithoudingsvermogen weer op te bouwen.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat bewegen geweldige resultaten oplevert. Er wordt minder vermoeidheid ervaren en je verkleint het risico op overlijden, alsmede ‘recidive’ (terugkeren) van borst-, darm- en prostaatkanker. Daarnaast zijn er ook positieve effecten aangetoond op de ‘botgezondheid’, kwaliteit van het leven, nachtrust, en stress, maar ook de seksuele en cognitieve gezondheid.

Een ander onderzoek heeft aangetoond dat ‘kankersurvivors’ die ten minste één keer per week krachttraining deden, liefst 33% minder kans hadden op sterfte als gevolg van deze ziekte.

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van bewegen bij borst- en darmkanker. De verwachting is inmiddels, dat de positieve effecten ook voor andere vormen van kanker snel merkbaar zijn.

Palliatieve fase

Tijdens de palliatieve fase kan een Fitnesstrainer Oncologie ondersteunen bij het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals traplopen, opstaan uit een stoel of het overeind komen uit bed.

Wat kun je van mij verwachten?

Na een uitgebreide intake volgt een tweede afspraak waarbij we rustig wat oefeningen gaan doen. Hierna kun je beslissen of we verder gaan.

Als we samen gaan trainen of bewegen, starten we met een beginmeting. Soms laat ik deze achterwege en gaan we gewoon lekker aan de slag. De oefeningen sluiten aan op jouw persoonlijke doelen, maar ik pak ook een stukje ‘algeheel uithoudingsvermogen’ mee. Plus krachttraining voor het hele lichaam. Daarnaast werken we ook aan mobiliteit en balans. Altijd op jouw eigen niveau. Ik hou van korte lijnen. Als iets niet goed voelt, hoor ik dat graag. We kijken dan direct naar een andere oplossing. Ik bied je een luisterend oor en ben iemand die meedenkt om je deze moeilijke periode zo goed mogelijk door te laten komen. Daar hoort ook een stukje aandacht voor de mantelzorger bij als deze aanwezig is. Ook voor hem of haar is dit een moeilijke en zware tijd.

Massage

Kankersurvivors die uitbehandeld en klachtenvrij zijn, kan ik na akkoord van de behandelend arts masseren na een training. Hierdoor kom je na de inspanning weer tot rust en verminder je de mogelijke spierpijn.
Massage geeft altijd een positief effect op het lichamelijke herstel na een training. Indien gewenst kan ook de mantelzorger worden gemasseerd. Een stukje ontspanning om weer energie op te doen…

Kennismaken/intake

Via dit formulier kun je een gratis en vrijblijvende kennismaking/ intake aanvragen.

Geregistreerd Fitnesstrainer Oncologie